Sunum hazırlama esnasında, o sunumu kime yapacağınızı belirlemek ve sunumda neler anlatacağınızı o hedef kitleye göre ayarlamak gibi, vermeniz gereken kritik kararlar var. Bununla birlikte, vereceğiniz bir önemli karar daha var: Eğer o sunum esnasında slaytlar gösterecekseniz onları nasıl tasarlayacaksınız ve bunu yaparken hangi programı kullanacaksınız?

Bugünlerde irili ufaklı, ücretli ve ücretsiz birçok sunum yazılımı seçeneği mevcut. Ama bunların arasından en popüler dört tanesi öne çıkıyor: Canva, Google Slides, Keynote ve PowerPoint. Aralarında tartışma çıkmasın diye sıralamayı alfabetik olarak yaptım.

Nitekim, bazılarının diğerlerine göre ciddi avantaj sağladığı noktalar var, ama günün sonunda bu yazılımların her birinin kendine özgü özellikleri var ve onları farklı amaçlar ve kullanıcılar için uygun hale getiriyor.

“Çok fazla vaktim yok, bana kısaca hemen söyle: Bunlardan hangisini kullanmalıyım?” diyorsanız, o zaman size;

Kısa cevabım: PowerPoint (ücretli)
Uzun cevabım: Buyurun, yazının devamını okuyalım.
Daha da uzun cevabım: Profesyonel sunum tasarımı desteği almak için bu sayfayı inceleyin.

Sunum Hazırlama Aşamasında Öne Çıkan 4 Yazılım

Burada, bu dört sunum hazırlama programının özelliklerini, kullanım kolaylığını, tasarım yeteneklerini, iş birliği özelliklerini ve ücretli olup olmadığını karşılaştıracağım.

Temel Özellikler

Canva, sunumların yanı sıra sosyal medya grafikleri, el ilanları ve diğer materyalleri oluşturmak için kullanılabilen bir tasarım aracı. Bir dizi şablon ve tasarım öğesinin yanı sıra kendi görsellerinizi ve grafiklerinizi yükleme olanağı da sunuyor. Hem ücretsiz versiyonu var hem de belli bir ücret ödeyerek, sadece sunumlarda değil, diğer tüm tasarımlarınızda kullanabileceğiniz ileri seviye araçlar ve görsel kütüphanelerine erişim imkânı var.

Canva genellikle kullanım kolaylığı ve esnekliği ile biliniyor. Bu da onu yeni başlayanlar için popüler bir seçim haline getiriyor. Ama sunumda ileri seviye tasarım veya etkileşim özellikleri kullanmak istiyorsanız biraz yetersiz kalabiliyor.

Google Slides, bir Google hesabıyla ücretsiz olarak kullanılabilen bulut tabanlı bir sunum yazılımı aracı. Şablonlar, animasyonlar ve multimedya desteği var. Ayrıca, birden fazla kullanıcının aynı anda bir sunum üzerinde çalışmasına olanak tanıyan iş birliği özellikleri de mevcut. Ama açıkçası tasarım özellikleri ve seçenekleri anlamında diğer yazılımlara kıyasla oldukça kısıtlı kalabiliyor.

Şimdi gelelim sunum hazırlama dünyasındaki iki dev oyuncuya:

[Apple] Keynote, Mac, iPad ve iPhone kullanıcıları için özel olarak tasarlanmış ücretsiz bir sunum yazılımı aracı. Şablonlar, slayt geçişleri, animasyonlar ve multimedya desteği gibi bir dizi özellikle birlikte geliyor. Ayrıca, slaytlar arasında kesintisiz geçişler oluşturmanıza olanak tanıyan Magic Move gibi bir dizi gelişmiş özelliğe de sahip, ama bu konuda tek başına lider değil. Keynote, genel olarak Apple sistemlerinin daha stabil oluşuyla bağlantılı olarak, özellikle yüksek çözünürlüklü, dev perdeler kullanılan büyük etkinliklerde teknik ekipler tarafından tercih ediliyor.

[Microsoft] PowerPoint için, iki büyük işletim sistemi olan Windows ve Mac için mevcut olan ve dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan sunum programı diyebilirim. Oldukça profesyonel sunumlar oluşturabilmenize olanak tanıyan bir çok özelliği var. Bu özellikler arasında şablonlar, animasyonlar ve multimedya desteği var. Ayrıca, kullanıcıların slaytlar arasında akıcı geçişler sağlamak için özel bir efekt olan Morph (Dönüşüm) gibi gelişmiş özellikleri de sunumlarınıza ekleyebiliyorsunuz.

Artılarıyla, Eksileriyle Sunum Hazırlama Programları

Yukarıda saydığım genel özelliklerin dışında, burada bahsettiğim her bir sunum yazılımının ayrıca şahıslarına münhasır artıları ve eskileri var:

Canva

  • Görsel Zenginlik: Canva ile, geniş bir şablon koleksiyonu ve grafik unsurlarla görsel olarak etkileyici sunumlar oluşturabiliyorsunuz.
  • Kolaylık: Kullanıcı dostu arayüzü ve sürükle-bırak özellikleri, sunum oluşturmayı oldukça kolay hale getririyor. “Şunu şurada istiyorum” demeniz yeterli.
  • Çeşitlilik: Sadece sunumlarınız için değil, afiş, sosyal medya paylaşımları, hareketli animasyonlar gibi farklı birçok formatta içerik oluşturmanıza olanak tanıyor.
  • Sınırlı Animasyonlar: Canva, animasyonlar açısından diğer araçlara kıyasla daha sınırlı.
  • Ücretli Özellikler: Bazı premium şablonlar ve özellikler için üyelik satın almanız gerekiyor.

Google Slides

  • Çevrimiçi İşbirliği: Google Slides, gerçek zamanlı işbirliği ve bulut tabanlı depolama sağlıyor ve bu, birden çok kullanıcının aynı sunum üzerinde eşzamanlı olarak çalışabilmesini sağlıyor. Bu özellik bazı diğer yazılımlarda da var, ama sanırım Google bu işi en iyi yapanlardan.
  • Platform Bağımsızlığı: Web tabanlı olduğu için, herhangi bir cihazdan erişilebilir ve kullanılabilirsiniz. Özel bir kurulum gerektirmiyor.
  • Ücretsiz: Google Slides ücretsizdir. Bir Google hesabınız varsa hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. (Google hesabınız yok mu? Son 20 yıldır nerede yaşıyorsunuz, beni de yanınıza alın.)
  • Tasarım Seçenekleri: Diğer araçlara kıyasla daha sınırlı tasarım özelliklerine sahip. Artistik yönünüz kendini güzel bir şekilde ifade edemiyor.
  • Çevrimdışı Erişim: İnternet bağlantısı olmadan kullanmak için ancak Chrome tarayıcısı ve bir eklenti kullanmak gerekiyor. Eğer bu ikisine çok sıcak bakmıyorsanız o zaman çevrimdışı kullanma şansınız yok.

Keynote

  • Görsel Estetik: Keynote, yarı-profesyonel ve tam profesyonel sunumcular dünyasında, şık tasarımı ve akıcı animasyonlarıyla tanınıyor. Apple’ın estetik tasarım anlayışı, belli ki bu yazılım özelinde de kendini ortaya koyuyor.
  • Entegrasyon: Diğer Apple ürünleriyle mükemmel entegrasyon sağlıyor. Bu, özellikle iPhone kullanıcıları için bu büyük bir avantaj.
  • Kullanım Kolaylığı: Basit arayüzü ve kullanıcı dostu özellikleri, sunum hazırlama esnasında yeni başlayanlar için bile işi oldukça kolaylaştırıyor. İçinde ümitsiz bir şekilde kaybolacağınız menüler, alt menüler ve daha da alt menüler çok fazla değil.
  • Platform Kısıtlamaları: Keynote programını şimdilik sadece Apple cihazlarında kullanılabiliyoruz. Bu nedenle, Windows veya Android kullanıcıları için uygun değil.
  • PowerPoint İle Uyumsuzluk: Her ne kadar Keynote üzerinde hazırladığınız bir sunumu PowerPoint programına aktarma şansınız olsa da, bu işlemin sonuçları hiç iç açıcı değil.

PowerPoint

  • Evrensellik: Microsoft’un standart sunum aracı ve geniş bir kullanıcı tabanına sahip. Sanırım çok çok açık arayla kullanım anlamında pazar lideri.
  • Gelişmiş Özellikler: PowerPoint, karmaşık animasyonlar, geçişler ve grafikler oluşturmak için geniş bir araç setine sahip (tekrar ediyorum, hepsini kullanmanız gerekmiyor.)
  • Entegrasyon: Microsoft Office paketinin bir parçası olduğu için, diğer Office uygulamalarıyla sorunsuz bir şekilde entegre oluyor.
  • Fiyat: PowerPoint, genellikle Microsoft Office’in bir parçası olarak satın alınıyor ve bazı kullanıcılar için maliyetli olabilir. Ücretsiz bir versiyonu var ama sadece web tabanlı ve işlevsellik anlamında kısıtlı.
  • Karmaşıklık: Başlangıç düzeyinde kullanıcılar için, PowerPoint’in özellikleri bazen aşırı karmaşık olabilir. Programın içinde yüzlerce seçenek var ve bazen bir şey bulacağım derken programın içinde kaybolmak mümkün.

Slayt Kullanmak ya da Kullanmamak? İşte Bütün Mesele Bu!

Sonuç olarak, bir sonraki sunumunuzu hazırlarken hangi programı kullanmanın işinizi daha çok kolaylaştıracağı, biraz da sunumun şekline bağlı. Açıkçası, bir online sunum yapacaksanız, bu araçlardan herhangi bir tanesini kullanabilir, hatta hiçbirini kullanmayıp doğrudan sizi dinleyenler ile bir diyalog yaratabilirsiniz.

Canlı sunum yapıyorsanız bile bu programlardan birini kullanmak zorunda değilsiniz. Günün sonunda önemli olan herhangi bir tanesini çok iyi kullanıp muhteşem bir şov yapmak değil. Önemli olan, sizi dinleyenler ile ne kadar kuvvetli bir bağ kurduğunuz ve sizi ne kadar dikkatli dinleyebildikleri. Bunu bazen sıradan A4 kağıtlarına koca koca yazılmış anahtar kelimelerle bile yapabilirsiniz. Ama sunumda kullanmak üzere görsel malzemelere ihtiyacınız varsa, o zaman bu dört yazılımdan birinin mutlaka sizin işinizi göreceğine eminim.

Sonuç olarak, sunum hazırlama aşamasında kullanabileceğiniz PowerPoint yazılımının yüzlerce özelliği var, fakat bu hepsini kullanmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Tam tersine, en çarpıcı ve sizin işinizi en çok kolaylaştırabilecek birkaç aracı sayesinde, sunumlarınızı görsel olarak etkileyici hale getirebilir ve sizi dinleyenler üzerinde olumlu bir izlenim yaratabilirsiniz. Bu nedenle, profesyonel sunum hazırlama ihtiyaçlarını karşılamak için genellikle ilk tercih olarak kabul ediliyor (bu yüzden benim de kısa cevabım PowerPoint demiştim).

Keyifli sunumlar!